Mesyuarat Kick-Off Perkhidmatan Penilaian Tahap Keselamatan ICT Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia (JPN)

MARINA PUTRAJAYA, WP PUTRAJAYA: Pada hari Isnin, 13 Mei 2024 telah berlangsung Mesyuarat Kick-Off antara Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia (JPN) dan OrenG Academy. Mesyuarat ini menandakan langkah awal dalam pembentukan kerjasama strategik antara sektor awam dan swasta dalam meningkatkan keselamatan maklumat dan komunikasi teknologi (ICT) di JPN.

Dengan semangat kesepaduan dan kerjasama yang tinggi, wakil-wakil dari JPN dan OrenG Academy telah berkumpul untuk memulakan sesi taklimat dan mesyuarat. Matlamat utama mesyuarat ini adalah untuk merangka rancangan kerjasama yang akan memperkukuhkan lagi infrastruktur keselamatan ICT di JPN.

Dalam ucapan beliau, Pengarah Bahagian Teknologi Maklumat (BTM) JPN, Encik Baharim bin Salleh menyambut baik kehadiran wakil-wakil dari Oreng Academy dan menekankan pentingnya kerjasama lintas sektor dalam memastikan keselamatan dan keamanan ICT di jabatan tersebut.

Sementara itu, wakil daripada Ketua Pegawai Eksekutif Oreng Academy, Puan Siti Aishah, menyatakan komitmen penuh mereka dalam menyokong usaha JPN dalam meningkatkan keselamatan ICT mereka.

“OrenG Academy berbangga dapat menyertai usaha ini untuk meningkatkan keselamatan ICT negara. Kami yakin bahawa dengan pengalaman dan kepakaran kami dalam bidang ini, kami dapat memberikan sumbangan yang berharga kepada pembangunan infrastruktur keselamatan ICT jabatan ini,” ujar Puan Aishah.

Mesyuarat ini turut menjadi platform untuk membincangkan pelbagai inisiatif yang boleh dijalankan bersama antara JPN dan Oreng Academy, termasuklah pembangunan sistem keselamatan ICT yang lebih proaktif, pelaksanaan latihan dan pendidikan kepada kakitangan JPN, serta penghasilan dasar keselamatan ICT yang lebih holistik.

Kerjasama antara sektor awam dan swasta dalam memperkuatkan keselamatan ICT adalah kunci dalam memastikan keberkesanan dan kecekapan sistem keselamatan siber. Harapan besar terletak pada kerjasama ini untuk memberikan impak positif kepada pembangunan keselamatan ICT.

Mesyuarat Kick-Off ini bukan sahaja menandakan langkah awal dalam kerjasama yang berpotensi memberikan impak besar kepada keselamatan ICT negara, tetapi juga menyerlahkan semangat kesepaduan dalam mencapai matlamat bersama untuk memastikan keselamatan dan keamanan maklumat dan komunikasi teknologi di Malaysia terus terjaga dengan baik.

LinkedIn
Facebook
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Archives

OrenG Academy (1231235-T)

Premier destination for cybersecurity excellence in Malaysia dedicated in fortifying your digital world. Explore our services, connect with our experts, and stay ahead of the cybersecurity curve.

Contact

Contact Us

Fill out the form below and we will get back to you within 2-3 business days.